Lebiodka pospolita - Origanium vulgare

Bylina z rodziny jasnotowatych (Labiatae), o pełzających kłączach, występująca u nas w całym kraju na suchych wzgórzach, w widnych zaroślach i na skrajach lasów.

Kwitnie w lipcu i sierpniu. Dorasta do 80cm wysokości.

Lebiodka może być uprawiana specjalnie dla pszczół. Na glebach zwięzłych i urodzajnych nektaruje bardzo obficie.

Wydajność z hektara może przekraczać 500kg.

Cała roślina odznacza się aromatycznym zapachem, podobnym do macierzanki. Surowcem jest ziele, mające znaczenie w lecznictwie, przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym oraz służy jako przyprawa kuchenna, ostatnio bardzo polecana w przepisach kucharskich pod nazwą origano lub oregano. Poza tym jest rośliną wysoce miododajną.

Wysiew i uprawa

Zasługuje ona w pełni na to, aby znalazło się dla niej miejsce w każdym ogródku działkowym, a ponadto może być też rozpowszechniana na właściwych dla siebie stanowiskach, na różnego rodzaju wolnych skrawkach gruntów. Wysiew trzeba wykonać wiosną, pamiętając o jak najpłytszym przykryciu nasion. Poletko w ogródku pszczelarskim najlepiej założyć z rozsady wyprodukowanej w rozsadniku. Gęstość sadzenia roślin wynosi 40x10(20) cm. Zbiór nasion wykonuje się wkrótce po zakończeniu okresu kwitnienia. Dobrze jest ścięte delikatnie rośliny otrząsnąć nad płachtą, by wypadły osypujące się nasiona, a następnie dosuszyć na polu lub pod dachem przed właściwą młocką.

Źródło: "Ogródek pszczelarski", prof. dr Bolesław Jabłoński, Oddział Pszczelnictwa ISK, Puławy 1993