Pasieka pszczelarska AMBROZJA

  • Drukuj


Pasieka pszczelarska AMBROZJA
Lucyna i Bogusław Kowaliczek
Podksiążę 148
34-200 Sucha Beskidzka
tel. 033 874 18 61
http://www.pasiekaambrozja.pl/
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum


Pasieka pszczelarska AMBROZJA
Lucyna i Bogusław Kowaliczek
Podksiążę 148
34-200 Sucha Beskidzka
tel. 033 874 18 61
http://www.pasiekaambrozja.pl/
http://www.pasiekaambrozja.pl/forum



Pierwsze ule kupił mój ojciec w 1962r.
Kiedy on pszczelarzył pasieka miała maksymalnie 35 pni. Trochę mu pomagałem, ale większość prac w pasiece wykonywali rodzice.


Rok 1970, rodzina w pełnym składzie. Miałem wtedy 5 lat i zająłem honorowe miejsce na ulu.

Rok 1972, w tle wykonany przez mojego ojca ul w kształcie głowy.

Po śmierci ojca musieliśmy wraz z żoną zaopiekować się pszczołami. Początki były trudne, ale człowiek uczy się na własnych błędach. Obecnie posiadamy 75 pni w dwóch pasiekach.
Przy ulach pracuję w większości sam, ale w trudniejszych pracach pomaga mi cała rodzina tzn. żona i trzy córki. Jedna pasieka znajduje się przy domu w Suchej Beskidzkiej gdzie stoi 55 uli. Na tym terenie podstawowym pożytkiem jest wielokwiat, lipa i spadź. Liczymy na spądź liściastą, ale przede wszystkim na spadź iglastą, zwłaszcza z jodły.

Druga pasieka położona jest w okolicy Tymbarku. Jest to nowa pasieka, licząca dopiero 20 pni.
W tamtym terenie pozyskujemy mniszek, wielokwiat i miody z koniczyny czerwonej. Gospodarujemy w większości na ulach typu Dadant i Dadant 1/2.
Posiadamy też ule wielkopolskie. W naszej pasiece stoi także kilka ozdobnych uli typu Dadant leżak. Wszystkie ule wykonuję sam w okresie zimowym.

Dominującą rasą pszczół w naszej pasiece jest Krainka linii Sklenar i Berlinka(Niemka).
Posiadam też kilkanaście rodzin rasy Włoskiej linii fińskiej i Buckfast linii 429.



Pasieka w Wilkowisku.






Miód sprzedaję z pasieki, na targu w Suchej Beskidzkiej i w okresie letnim na targu w Zawoi i na regionalnych imprezach. Sprzedaję też miód hurtowo po uzyskaniu odpowiednio dobrej ceny.
Niżej zdjęcie z wystawy ogrodniczej na zamku Suskim.


Nowoczesna pracownia pszczelarska pozwala odebrać miód w dobrych warunkach.